کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



 

احتمالا شما هم جزو اون دسته از افراد هستید که با دیدن عکس لواشک، آب دهنتون رو قورت میدید و دلتون میخواد این خوراکی خوشمزه رو بخورید، ولی قبل از اینکه سریع بیاید سایت کاهو سفارش بدید، بهتره یکم راجع به فواید و مضرات لواشک باهم صحبت کنیم.

لواشک

 

از چه موادی تشکیل شده؟

معمولا برای تهیه لواشک از یک یا چند نوع میوه استفاده میشه که کمی ترش مزس و در بهترین شرایط از نظر عطر، طعم، رنگ و خواص تغذیه‌ای و درمانی قرار داره. آلوها، سیب، گلابی، زرشک، لیمو، زغال‌اخته و انار از جمله‌ میوه‌هاییه که باهاشون لواشک درست میکنند. معمولا در لواشک‌های صنعتی برای ایجاد قوام، علاوه بر میوه از پکتین (ژلاتین گیاهی) هم استفاده می‌کنند. اسیدهای آلی و نمک برای ایجاد طعم ترش و شور و افزایش ماندگاری، شکر (گلوکز و ساکارز) برای متعادل‌سازی طعم ترش و شیرین کاربرد داره. در لواشک‌هایی که از میوه‌های خشک تهیه میشن، امکان استفاده از آب و دی اکسیدگوگرد وجود داره.

 

نوع خونگی رو ترجیح بدیم؟

در لواشک‌های خونگی برخلاف لواشک‌های صنعتی از نمک، شکر، اسید و مواد نگه‌دارنده استفاده نمیشه، به همین دلیل خواص تغذیه‌ای و درمانی موثرتری داشته و مصرف مرتب اون‌ها میتونه تا حدود زیادی برای سلامتی مفید باشه، ولی عاملی که موجب شده تا فواید لواشک‌های خونگی کمتر به چشم بیاد، اینه که برای خشک کردن این نوع لواشک از فضای آزاد استفاده میشه. وجود حشرات موذی آلوده، گردوغبار، میکروب‌های هوازی، ذرات سرب معلق در هوای شهری و فضولات پرندگان و چارپایان در مناطق روستایی، همگی از جمله عواملی هستند که مارو به سمت استفاده از لواشک صنعتی هدایت می‌کنند. مهم ترین ویژگی لواشک‌های صنعتی معتبر، اینه که به وسیله دستگاه‌های مجهز و بر اساس قوانین بهداشتی زیر نظر متخصصان تهیه و خشک میشن.

 

 

لواشک‌های گمنام

مشتری پای ثابت لواشک‌های فله‌ای و بی نام‌و‌نشون، دانش‌آموزانی هستند که در راه مدرسه بی توجه به بهداشت لواشک، اون رو خریداری می‌کنند و خیلی خوشحالند از اینکه خوراکی خوشمزه‌‌ و با قیمت مناسب می‌خورند. دلیل طعم غیرواقعی و رنگ جذاب لواشک زیر پله‌ای، اینه که پایه اصلی اون‌ میوه نیست و حاوی طعم دهنده‌ها و رنگ‌های شیمیایی غیرمجاز به مقدار زیاده. اکثر حجم این محصولات رو آرد، نشاسته، اسید و موادرنگی تشکیل میده و اگه خیلی مرام بذارند از میوه‌های له شده و کپک زده استفاده می‌کنند. این لواشک‌ها اکثرا ظاهری سالم و خوش آب و رنگ داره. ولی متاسفانه افزودنی‌های غیرمجاز این نوع محصولات، شیمیایی و سمی است و مقدار اندکی از اون میتونه باعث بروز مسمومیت و حساسیت شدید، بخصوص برای کودکان در حال رشد بشه.

 لواشک

مطالب زیر به نقل مضمون از گفته‌های دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار انجمن تحقیقات تغذیه ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.

 

همه خواص میوه در لواشک؟!!

اکثر میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از ویتامین C هستند که بخش زیادی از این ویتامین ، طی فرآیند خرد و خشک کردن، تخریب میشه و از بین میره. به عنوان مثال، در هر ۱۰۰ گرم سیب، ۶/۴ میلی گرم ویتامین C وجود داره و وقتی که سیب خشک میشه یا به صورت لواشک در میاد، این میزان به ۸/۳ میلی گرم میرسه. مقدار ویتامین C لواشک میوه‌ها، از خود میوه تازه، کمتره. به طور کلی، ۱۰۰ گرم از میوه تازه، حاوی مقادیر بالایی از آبه که با جوشوندن و تبدیل کردن اون به لواشک، آب اون به مقدار زیادی کم میشه.

 

اسید، دشمن مینا

 بزرگ ترین ضرر آلوچه یا میوه‌هایی که به لواشک تبدیل میشن، اسیدیته بالای اون‌هاست. بچه‌ها معمولا عادت دارند لواشک یا آلوچه رو کنار دهانشون بگذارند و اون رو به آرومی بخورند، اسیدیته بالا باعث فرسایش سطح مینای دندون در درازمدت میشه. به همین دلیل، بهتره که بعد از خوردن این خوراکی‌ها حتما کمی آب بنوشید. به علاوه، برخی از افراد، مشکل افزایش ترشح اسید معده دارند که با مصرف زیاد خوراکی‌های ترش، این مشکل در اون‌ها شدت پیدا میکنه.

 

 

مگه لواشک لاغر میکنه؟!

لواشک و آلوچه، به هیچ وجه کسی رو لاغر نمیکنه. برعکس، با خوردن این خوراکی‌ها ترشح اسید معده بیشتر و در نتیجه غذا بهتر هضم میشه پس جذب اون توسط بدن هم به مراتب افزایش پیدا میکنه. بنابراین برخلاف نظر عامه مردم، خوردن لواشک و این قبیل خوراکی‌ها قدرت هضم رو افزایش میده، در نتیجه با بالا رفتن وزن در افراد همراهه.

 

حرف اخر

درسته که میوه‌های خشک و حتی لواشک‌هایی که به صورت بهداشتی و سالم تهیه میشن، یک میان وعده خوب برای همه افراد به حساب میان، اما این خوراکی‌ها در مقایسه با میوه‌های تازه معادل خودشون، کالری بیشتری دارند و مصرف زیادشون میتونه باعث چاقی بشه. کودکان یا کسانی که اضافه وزن دارند باید بیشتر به این نکته توجه کنند.

 

منابع: سایت دکترسلام، بیتوته، الودکتر، گل‌ثمین، ایران‌ناز

  تجربه ای از  الهام زارع          تاریخ  96/05/10       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  104