کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



اگه به دوران کودکیمون برگردیم آدامس یکی از چیزایی بود که خیلی دوسش داشتیم، احتمالا این حالت کش اومدن و مهم تر از اون طعم شیرینش بود که جذبمون می‌کرد چون بعد اینکه مزش می‌رفت حواله می‌کردیمش به معدمون تا زحمتشو بکشه...

ادامس

 

گذشته‌ی جذاب

داستان‌هاي زيادي در مورد آدامس و اختراع اون وجود داره. مثلا گفته میشه در سال 1993 باستان‌شناسان جسد مردي با قدمت 9 هزار سال رو كشف كردند، شواهدی مربوط به جسد وجود داشت که نشون مي‌داد، او در حال جويدن نوعي ماده رزيني (ترکیبی طبیعی یا مصنوعیه که بسیار چسبناکه) آغشته به عسل بوده كه در اثر يه حادثه كشته شده‌. همچنین يونانيان باستان علاقه زیادی به آدامس داشتند و سرخپوستان مايا هم مواد رزيني خاصي رو مي‌جويدند‌. در ایران هم از صمغ گیاه ون که سقز نام داره به عنوان آدامس طبیعی استفاده می‌کردند. فرمولاسيون مدرن آدامس از دهه 1860 آغاز شد‌. در اون سال‌ها صمغ ازگيل آمريكايي يا همون صمغ آدامس وارد ايالات متحده شد. یه دندونپزشك به نام دكتر تامس ادمز مي‌خواست نوعي لاستيك جديد اختراع كنه، اما حاصل كارش به آدامس تبديل شد‌.

 

مواد مشترک در همه آدامس‌ها

1.  صمغ: موادی غیر قابل هضمه و به آدامس کیفیت لاستیکی برای جویدن میده.

2. رزین: معمولا رزین برای انسجام بافت آدامس اضافه میشه.

3. مواد پرکننده: مواد پرکننده‌ای مثل کلسیم کربنات یا تالک به آدامس اضافه میشه تا بافت آدامس قوام بگیره.

4. نرم‌کننده: این مواد برای حفظ رطوبت و جلوگیری از سفت شدن آدامس به کار میره. از وکس‌هایی مثل پارافین یا روغن‌های گیاهی استفاده میشه.

5. نگهدارنده: برای افزایش مدت نگهداری به آدامس اضافه میشه.

6. شیرین کننده: برای طعم شیرین آدامس‌ها از نیشکر، چغندر قند یا شربت ذرت استفاده میشه. آدامس‌های بدون شکر، زایلیتول (قند‌های الکلی) یا آسپارتام (شیرین کننده‌های مصنوعی) دارند.

7. طعم دهنده: برای عطر و طعم‌های متنوع آدامس، از انواع طبیعی یا مصنوعی طعم دهنده‌ها استفاده میشه.

ادامس

 

کنترل کننده استرس

 براساس تحقيقات انجام شده در دانشگاه تگزاس، وقتی که استرس دارید، با جویدن آدامس احساس بهتري رو تجربه می‌کنید. پس توصيه ميشه زمانی كه عصبي هستيد آدامس بجويد. اين كار فک شما رو زود خسته میكنه‌‌. حواستون باشه جويدن خيلي سخت باعث درد و سوزش در ناحيه آرواره ميشه‌. همچنين ميتونه عارضه‌اي به نام TMJ (بیماری عضلات و اعصاب ناحیه مفصلی) به وجود بياره، که موجب درد در ناحيه سر و گردن ميشه و باز و بسته كردن آرواره رو با مشكل مواجه ميکنه. اگه شما هر كدوم از اين علائم رو در خودتون مشاهده كرديد چند روزي آدامس رو از جلو چشمتون دور کنید تا وسوسه نشید، در صورتي كه علائم از بين نرفت حتما با پزشك خودتون مشورت كنيد‌‌.

 

بعد از جراحی روده!!!

شواهد علمي تاييد ميکنه كه جويدن آدامس در بهبود حال بيماران، پس از جراحي روده تاثير مفيد داره‌‌. اين مطلب كه در نشريه «آرشيو جراحي» منتشر شده پس از بازبيني اطلاعات 158 بيمار به دست اومده. پژوهشگران میگن؛ آدامس جويدن با تحريك اعصاب دستگاه گوارش روند بازگشت عملكرد روده به حالت طبيعي رو تسریع میکنه.

ادامس

 

معده جاش نیست!!!

تقریبا برای همه ما گاهی اوقات پیش اومده که یه تیکه آدامس رو قورت بدیم. این اتفاق در کودکان بیشتر از بزرگترها رخ میده. اما پزشکان میگن جای نگرانی نیست. احتمالا شما هم شنیدین که یه تیکه آدامس تا 7 سال در معده میمونه. اما این جمله اصلا درست نیس. زور آدامس اونقدر زیاد نیست که جلوی حرکت سیستم گوارشی رو بگیره پس با اینکه تجزیه نمیشه ولی حرکت میکنه و از بدن دفع میشه. کودکان نمیدونن که آدامس برای جویدنه نه بلعیدن! تقریباً اغلب کودکان در 5 سالگی درک بیشتری از این مسئله دارند، بنابراین بهتره به کودک خردسال خود تا این زمان آدامس ندید.

 

سه تفنگدار شیرین:

·        آسپارتام

رایج‌ترین شیرین‌کننده‌ی مصنوعی آسپارتام است. اگه لیست ترکیبات غذایی رو بخونید بدون شک با این ترکیب برخورد می‌کنید. خودش رو به زور توی بیشتر از 5 هزار ماده‌ی غذایی در سرتاسر جهان جا داده که آدامس نیز جزو اونهاست. باید بدونید نتایج بررسی‌های متعدد نشون داده که این شیرین‌کننده‌ی مصنوعی عوارض جانبی روی سیستم عصبی میذاره و باعث بروز سردرد، حالت تهوع و مشکلات بینایی میشه.

·        گزیلیتول (زایلیتول)

بیشتر کارخانجات تولیدکننده‌ی آدامس از گزیلیتول استفاده می‌کنند که از عصاره‌ی میوه‌های وحشی کوچیک به دست میاد و به جای قند استفاده میشه. نتایج بررسی‌ها نشون میده که این شیرین کننده میزان باکتری‌های مضر داخل دهان رو کاهش میده. در واقع این ماده به حفظ تعادل شیمیایی دهان کمک کرده و به این ترتیب از تشکیل جرم‌های دندون پیشگیری میکنه. گزیلیتول باعث خنثی شدن اسید شده و از مینای دندون محافظت میکنه. علاوه بر این گزیلیتول ترشح بزاق رو تحریک میکنه، که این مسئله باعث از بین بردن پلاک‌ها و بقایای مواد غذایی از رو و لای دندون‌ها میشه.

·        سوربیتول

سوربیتول یکی دیگه از جایگزین‌های قنده که در ترکیب آدامس استفاده میشه. این ترکیب هم مثل گزیلیتول حاوی خواص ضدباکتری است. با این حال مصرف زیاد اون میتونه قدرت جذب کنندگی روده‌ها رو کاهش بده و اثرات ملینی  به جا بذاره.

آدامس 

بدي‌هاي آدامس كم نيست:

1. جويدن بعضی آدامس‌ها، باعث افت فشار خون مينيمم و افزايش ضربان قلب در بيماران قلبي شده و احتمال خطر رو در اون‌ها افزايش ميده‌‌. ممکنه بدن بعضی از افراد به شيرين‌كننده‌هایی که در آدامس وجود داره حساسیت نشون بده. یه مطالعه ديگه نشون میده احتمال خطر ابتلا به سرطان زبان در كساني كه آدامس‌هايي با طعم دارچين زياد جويده بودند، بیشتره‌‌.

2. نتایج پژوهشی که در ژانویه‌ی سال 2014 در مجله‌ی Pediatric Neurology به چاپ رسید نشون میده که جویدن مداوم آدامس در طولانی مدت میتونه یکی از عوامل دردهای میگرنی در بین برخی از نوجوانان و کودکان بشه.

3. آدامس جویدن باعث نفخ میشه. زمانی که آدامس می‌جوید در عین حال هوا رو هم می‌بلعید که این کار باعث بروز مشکلات گوارشی مثل نفخ میشه. به عقیده‌ی محققان جویدن آدامس در برخی مواقع بعد از غذا میتونه مفید باشه اما زیاده‌روی در این کار مثل هر نوع افراط دیگه برای سلامتی خوب نیست.

 

منابع: سایت‌های همشهری آنلاین، بیتوته، آوای سلامتی، باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر سلام

  تجربه ای از  الهام زارع          تاریخ  96.05.21       زمان مطالعه  8 دقیقه   تعداد بازدید  12