شربت سکنجبین، درمان ظهرهای آتشین تابستان 8 دقیقه
روش صحیح درست کردن شربت رفع عطش و سردرد، تقویتکننده معده و کبد و بازکننده انسداد عروق به همراه طعمهای قدیمی و اصیل ایرانی
اگه به شلوغی و ترافیک روزانه، گرما هم اضافه بشه، میتونه یه روز خوب رو به جهنم تبدیل کنه. تو این روزا، هر قدر آب میخوری باز تشنهای! خدا رحمت کنه پدر بزرگمو همیشه تو این وقتا میگفت استسقاء گرفته ( مریضی تشنگی ) و تنها درمونشم شربت سکنجبینه. واقعا تو این روزا، تنها دیدن یک لیوان شربت سکنجبین خنک با کاهو یا خیار یا نعنا، حال آدمو جا میاره، چه برسه به خوردنش!
سکنجبین چیه؟
سکنجبین یکی از قدیمیترین شربتهای ایرانیه که در اصل سک انگبین و یا سرکه انگبین بوده که سک به معنی سرکه و انگبین به معنی عسله. برای درست کردن سکنجبین، سرکه و عسل رو به مقدارهای معینی با هم مخلوط و از اون شربتی درست میکنن که خیلی خوشمزه و مفیده! شکل و قیافه درست کردن این شربت از اول به این صورت نبوده که الان هست، این شربت خوشمزه با عسل درست میشده، تا جایی که شکر اومد و مناطقی که به عسل دسترسی نداشتن، این شربت رو با شکر درست کردن! البته الانم خیلی کم پیدا میشه این شربت رو با عسل درست کنن، دلیلشم کم بودن و گرون بودن عسله.
اندر احوالات خفن بودن سکنجبین
انقدر سکنجبین مفید و خوبه که ابن سینا یک کتاب راجع بهش نوشته و اسمش رو هم السکنجبین گذاشته. السکنجبین، رسالهایه راجع به فواید این سکنجبین خوشمزه خودمون،که به زبان عربی نوشته شده.
زکریای رازی هم رسالهای در مورد فواید سکنجبین نوشته به نام منافعالسکنجبین که نسخههای زیادی از آن در کتابخانههای مختلف جهان وجود داره. رازی این رساله رو برای همکارش به اسم ابوسعید نوشته که شخصیت او شناختهشده نیست ولی ظاهراً یکی از همکارانش در بیمارستان ری و یا بیمارستان معتضدی بغداد بوده. در این کتاب رازی به ذکر فواید انواع مختلف سکنجبین مثل سکنجبین عسلی، سکنجبین شکری و .... میپردازه و این فواید رو از دیدگاه طب سنتی بیان میکنه.
اشارتی به همه چیز تموم بودن طب سنتی
هر غذایی در طب سنتی دارای یک یا چند مصلحه (یک نوع ماده غذایی یا گیاه دارویی که مصرف آن به همراه غذاها، در اصلاح، تعدیل عوارض جانبی، هضم و جذب غذا موثره و خواصش رو در بدن و ارگانهای مربوطه مضاعف میکنه). مصرف مصلحها در تغذیه سنتی ایرانیان، به طور کامل مراعات میشده و تقریباً غذا و میوهای پیدا نمیشه که بدون اونا مصرف بشه که سکنجبین از جمله آنهاست.
فواید شربت سکنجبینجان
1. کاهش چربی خون
2. بازکننده عروق و ضد انسداد
3. مفید برای کبد و گوارش
4. درمان نفخ معده
5. مفید در درمان مشکلات گوارشی
6. مفید برای افراد دارای کبد چرب
7. مفید برای رفع عطش در فصل گرم
8. مفید برای افراد صفراوی مزاج
چند فایده تکمیلی
1. اگر کاهو را با شربت سکنجبین یا سرکه بخورید، اشتهاآوره.
2. اگر شیرینبیان رو در شربت سکنجبین و فراسیون یا با ماءالجبن بخورید برای قولنج که در اثر غلبه سردی است، مفیده.
3. اسطوخودوس گیاه بی ضرریه که همه میتونن از آن استفاده کنن. فقط برای اشخاص صفراوی مزاج، خوب نیست و باعث آشفتگی میشه که اینگونه افراد باید آنرا با شربت سکنجبین یا کتیرا بخورند.
شربت سکنجبین به شیوه قدیمی
مواد لازم: سرکه طبیعی ۲ واحد، عسل زنبوری چند گیاهی ۵ واحد، آب سالم بدون کلر ۴ واحد یا اونقدری که لازم باشه. (با توجه به غلظتی که مورد نظر است)
طرز تهیه:
ابتدا هر سه جزء رو مخلوط کنید و بجوشونید. کف اون رو بگیرید تا به یک چهارم برسه و به قوام بیاد (عدهای اعتقاد دارند که اونقدر بجوشه تا یک پنجم مخلوط باقی بمونه).
در تهیه شربت سکنجبین میشه از عرق نعناع یا خود نعناع هم استفادهکرد تا از عطر و خواص آن بهرهمند شد.
شربت سکنجبین به شیوه امروزی
مواد لازم :شکر ۵/۲ کیلو، سرکه سفید نیم لیتر، نعناع تازه چند شاخه
طرز تهیه:
۷ لیوان آب رو با شکر مخلوط کرده و روی حرارت میذاریم تا شکر در آب حل بشه و همانطور که روی حرارته، نعناع تمیز شده رو با نخ میبندیم و در شکر و آب قرار میدیم تا شربت قوام بیاد، بعد سرکه رو داخل شربت میریزیم، چند جوش که زد شربت رو از روی حرارت برمیداریم، بعد از اینکه شربت سرد شد، اون رو صاف میکنیم. در شیشه میریزیم و در جای خنک نگهداری میکنیم.
دقت کنیم
هر جا مصرف شربت سکنجبین توصیه شده، منظور شربت سکنجبینیه که با سرکه طبیعی، عسل زنبوری چندگیاهی و عرق یا خود نعناع در ظرف مسی با آب سالم بدون کلر تهیه شده باشه.
منابع: سایت ویکیپدیا، تبیان، نمناک، نبض ما
تجربه ای از صبا فروغی تاریخ 96/05/24 زمان مطالعه 8 دقیقه تعداد بازدید 1175