کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



خبر‌هایی میشنویم و ابهاماتی در رابطه با محصولات تراریخته وجود داره. با وجود این ابهامات، گفته میشه نصف برنج‌های کشور، تراریخته است.

 

تراریخته

تراریخته یعنی چی؟

محصولات تراریخته، مواد‌غذایی و محصولات کشاورزی هستند که از لحاظ ژنتیکی دستکاری شده و ژن جدید و مطلوبی رو از سایر ارگانیسم‌ها دریافت کرده‌اند و میتوانن این ژن‌ها رو به فرزندان خود منتقل کنن. از جمله دلایل این کار، تولید غذای بیشتره. البته باید گفت که براساس منابع بین المللی کشاورزی، در حال حاضر برای 14 میلیارد نفر محصولات کشاورزی تولید میشه، در حالی که جمعیت جهان حدود 8 میلیارد نفره! (در نتیجه بخاطر کمبود غذا نیست که این محصولات تولید میشه) مشکل اصلی توزیع نا‌عادلانه غذاست. از طرفی در ابتدا ادعا میشد که چون سموم کشاورزی برای سلامت انسان خطر داره، محصولات تراریخته مقاوم به سموم، باعث کاهش مصرف سموم شیمیایی میشه. شعار خیلی خوبی بود، ولی وقتی به گیاهی سم زده شه، گیاه در مقابل اون نوع از سم مقاوم میشه و مجبور میشن، مقدار سم رو بیشتر کنن. و همین موضوع نشون میده که مقدار سم مصرفی افزایش پیدا میکنه نه کاهش.

 

تراریخته

 

موافقان تراریخته چه میگویند؟

به اعتقاد طرفداران، این محصولات دارای مزایایی هستن که کشت اونها رو به صرفه کرده، به عنوان مثال:

1. محصولات تراریخته در برابر بیماری‌ها مقاوم هستن.

2. محصولات تراریخته نیاز کمتری به سم پاشی از طریق مواد شیمیایی دارن در نتیجه باعث محافظت محیط در برابر سمپاشی و آفت‌کش‌ها میشن.

3. با تغییر در ساختار ژنی این محصولات، بدون نیاز به ماده اضافه‌ای مدت زمان بیشتری باکیفیت باقی میمونن.

4. با زیاد شدن جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگل‌ها بیشتر میشه! اما اگه غذای کافی برای این جمعیت فراهم بشه نیازی به جنگل‌زدایی نیست.

5. پدیده گلخانه‌ای رو کاهش میده و باعث کاهش گرم شدن زمین میشه.

6. اگه تولید محصولات زیاد بشه، قیمت اونها کم میشه.

7. با دستکاری ژنتیکی، محصولاتی به دست میاد که میتونن در هر محیطی رشد کنن. مثلا تولید گوجه‌فرنگی در زمین‌های نمکی و شوره زار.

8. به دلیل مقاومت در برابر حشرات، نیاز کمتری به حشره‌کش‌ها دارن.

 

تراریخته

 

مخالفان تراریخته چه میگویند؟

مخالفان تولید محصولات تراریخته بر این باورند که در محصولات غیر تراریخته سطح بالاتر آنتی‌اکسیدان‌ها، مواد مغذی بالاتر، انرژی بیشتر، پروتئین سالم‌تر، عملیات کشاورزی بهتر دارند که همگی منجر به محصولات بهتری به نسبت محصولات تراریخته می‌شوند! بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته دلایل محکمی وجود داره که محتوای مواد مغذی در مواد غذایی تراریخته به مراتب کمتر از مواد غذایی غیر تراریخته هست.

به اعتقاد اونا این محصولات دارای مضراتی هستن که میشه به موارد زیر اشاره کرد؛

1. دستکاری ژنتیکی باعث ایجاد پروتئین‌هایی در گیاه یا جانور جدید میشه که ممکنه برای بدن انسان به عنوان عامل بیگانه شناسایی بشه و واکنش آلرژیک ایجاد کنه.

2. بقایای این جانداران برای محیط زیست نامناسبه و تا مدت‌ها به صورت مخفی در طبیعت باقی میمونه.

3. تغییرات ژنتیکی باعث آسیب به برخی ارگانیسم‌ها (مانند آفات و حشرات) در اکوسیستم میشه و از تنوع زیستی اونها کم میکنه.

4. به دلیل تغییرات ژنتیکی، این محصول‌ها به ویروس‌ها و باکتری‌ها مقاوم میشن و خاصیت آنتی‌بیوتیکی خودشون رو در بدن اعمال می‌کنند و از کارایی آنتی بیوتیک‌های دارویی کم میشه.

5. به دلیل تغییر توی ساختار این محصولات، طعم متفاوتی پیدا میکنن.

6. این محصولات باعث ایجاد بیماری‌های جدید در انسان می‌شوند و در بسیاری از گونه‌های حیوانی مثل موش‌ها و پروانه‌ها باعث مرگ شده‌اند.

7. بسیاری از کشورها از این محصولات به عنوان سلاح بیولوژیک برعلیه دشمنان خودشون استفاده می‌کنند. به همین دلیل این موضوع دارای حساسیت ویژه‌ایست.

 

تراریخته

 

بدلیل ابهاماتی که در این نوع محصول وجود داره و بدلیل اینکه متخصصان ایرانی هنوز تنها توانسته‌اند که نسل 1 تراریخته رو  بسازند و کشورهای دیگه نسل 3 رو هم ساخته‌اند و علم ما هنوز کمتر از کشور‌های دیگه هست، بهتره که تحقیق ادامه داشته باشه و این محصولات رو در مزارع استفاده نکنیم تا ابهامات برطرف بشه.

چه خوب میشه اگه در کشور ما  تحقیقات تراریخته در جهت ایجاد گیاهان مقاوم به خشکی (مثلا گیاهان و درختانی که در مناطق خشک و شور رشد می‌کنند) باشه تا مانع کویر خیزی بشه و از صد‌ها هزار هکتار زمین‌های شور و خشک برای تهیه مواد اولیه غذای اصلی مردم استفاده شود.

 

منابع: پرفسور کرمی، خبرگزاری فارس، همشهری آنلاین ، افکار نیوز

  تجربه ای از  امیر صفرپور و صبا فروغی          تاریخ  96/06/07       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  202