سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

به سوپرمارکت اینترنتی کاهو خوش آمدید


ساعت و تاريخ



اطرافتون کسی رو می‌شناسید که بستنی دوست نداشته باشه؟!! بستنی از اون دسته خوراکی‌هاییه که هرشخصی با هر سن و سالی طرفدارشه. از بچه دوساله بگیر تا پدربزرگ و مادربزرگ هشتاد ساله. انقد هم تنوع داره که کسی دست خالی برنمیگرده، مخصوصا فصل تابستون که میاد، بستنی خیلی بیشتر مورد توجه قرار میگیره. اصلا عصر گرم تابستونه و بستنیش.

 

بستنی

 

پاش چجوری به زندگیمون باز شد؟!!

تاریخچه تولید بستنی در ایران به حدود 80_70 سال پیش برمیگرده. در سال‌های اولیه تولید بستنی، شیر، شکر و ثعلب رو در استوانه‌های فلزی که در بشکه‌های چوبی قرار داشت، می‌ریختند و اطراف استوانه‌های فلزی رو با نمک و یخ میپوشوندن. اینجوری باعث می‌شد دما به حدود ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر برسه. قطعات یخ بسته‌ی اطراف استوانه فلزی رو جدا می‌کردند تا تمام محتویات اون سفت بشه.
با این روش، تهیه بستنی حدود ۸ ساعت طول می‌کشید و حدود ۲۰ کیلو بستنی آماده می‌شد.

 

بستنی رونق میگیره!

دستگاه‌های بستنی‌سازی اواخر دهه ۴۰ وارد ایران شدند و شرکت سازنده اون به هر کدوم از بستنی فروشی‌های معروف تهران یه دستگاه هدیه داد. در اون زمان فقط در جشن‌ها و اعیاد بود که کار بستنی فروش‌ها رونق می‌گرفت. اما به مرور زمان، مشتری‌های بستنی بیشتر شد. دستگاه‌ها کار بستنی فروش‌ها رو راحت کرده بود و دیگه نیاز نبود 8 ساعت منتظر بشینن تا بستنی خودشو بگیره. کم کم بستنی‌های کارخونه‌ای هم مد شد؛ بستنی های یخی و شیری با شمایل چوبی، قیفی، لیوانی و ...
 

بستنی

 

سه فاکتور بستنی خوب:

 
شاید فکر کنید طعم بستنی یه چیز سلیقه‌ایه، اما متخصصان نظرشون اینه که:

1. در یه بستنی خوب باید مواد شیرین کننده به نسبت مناسب به کار رفته باشه. بستنی‌ای که خیلی شیرین یا برعکس بی‌طعم باشه، بستنی مطلوبی به حساب نمیاد. اجزای بستنی هم باید کاملا باهم مخلوط شده باشن و نتیجه نهایی قوامی صاف و یکنواخت داشته باشه.


2. یه بستنی خوب نباید خیلی سرد یا گرم باشه، تا زمانی که اون رو در دهان میذارید، طعمش رو تشخیص بدید. اگه بستنی زیادی سرد باشه، پایانه‌های حس سرما رو، بیش از حد تحریک و نهایتا بی حس میکنه و قضاوت درباره طعم بستنی سخت میشه. از اون طرف اگه زیادی گرم باشه، قاعدتا ذوب میشه و دیگه بستنی وجود نداره تا طعمشو بخوایم تشخیص بدیم!

3. در مورد مواد اولیه یه بستنی میشه گفت سلامت و بهداشت اون مهم‌ترین نکته است. این مواد اولیه نباید به مدت طولانی و به روش نادرست در انبار نگهداری شده باشن. مصرف شیر یا خامه ترش شده با کیفیت پایین و کره نگهداری شده در شرایط نامناسب میتونه از کیفیت بستنی کم کنه. بعضی از کارخونه‌های بستنی سازی از شیرخشک‌های نامرغوب یا مونده استفاده می‌کنند که کیفیت محصول نهایی رو پایین میاره.

 

بستنی

 

حرفه‌ای یا آماتور؟!!

بستنی‌خورهای حرفه‌ای میدونن هرروز بستنی خوردن میتونه بعد از مدتی اعتیاد ایجاد کنه. محققان معتقدند شیرینی و چربی بستنی باعث جذب ذائقه‌های مختلف میشه. حالا اگه یه نفر مدام بستنی بخوره، ذائقه‌اش به شیرینی و چربی بیشتر متمایل میشه و به این ترتیب، میل و حرصش به خوردن بستنی بیشتر و بیشتر خواهد شد. تنها راه رهایی از دام اعتیاد به بستنی، محدود کردن مصرف اون به 2 بار در هفته است.

 

یه بستنی چقدر پیاده روی میخواد؟!!

بد نیست بدونید برای سوزوندن کالری یه بستنی کوچیک که نوش جون کردین، باید یک ساعت تا یک ساعت و نیم پیاده‌روی کنید. پس اگه نمیتونید برای سوزوندن کالری بستنی که خوردید، به اندازه کافی راه برید یا فعالیت بدنی داشته باشید، میزان کالری دریافتی از بقیه خوراکی‌ها‌تون روکم کنید. مثلا اگه روزهای عادی یه بشقاب برنج مصرف می‌کنید، بهتره روزی که بستنی می‌خورید، مقدار برنج رو نصف و حتی کمتر کنید.

 

بستنی

 

بستنی سنتی هم توجه میخواد!

1. برای بستنی سنتی به دلیل کاهش هزینه‌ها از شیر فله‌ای استفاده می‌کنند. که اونم مشکلات خودشو داره مثل انواع آلودگی‌هایی که از دام به انسان قابل ‌انتقال هستند (تب مالت، سل گاوی، تب کیو، سالمونلوز) وآلودگی‌های محیطی که از طریق ظروف آلوده و دست آلوده قابل‌ انتقاله.

2. اغلب تیکه‌های خامه‌ای که در بستنی‌های سنتی به چشم میخوره، چربی جامد گیاهیه. در خوش‌بینانه‌ترین حالت به این چربی‌ها یه‌کم خامه معمولی اضافه میشه تا طعم مناسب پیدا کنه.

3. بستنی سنتی لقب زعفرانی رو یدک میکشه. اما در بیشتر موارد زعفران خالص به دلیل افزایش هزینه، در اون به کار نمیره. خیلی اوقات از روناس که رنگی ارزان ‌قیمت در مقایسه با زعفرونه، استفاده میشه. اما با این حال راه تقلب بازه و با اطمینان نمیشه گفت حتی رنگ روناس که جزو رنگ‌های طبیعیه، به کار میره یا نه.

4. حتماً دیدید که بستنی‌فروش بعد از برداشتن مقداری بستنی و گذاشتن اون در نون بستنی، قاشق مخصوصش رو در ظرف آبی میذاره و با هر بار فروش بستنی این قاشق برداشته و دوباره گذاشته میشه. این کار در طول روز ادامه داره. اما همین آبی که قاشق در اون به اصطلاح آب‌کشی میشه، میتونه محیط مورد نظر میکروب‌ها برای رشد باشه.

 

بستنی

 

بستنی ماستی!

ماست ‌بستنی، معرف حضورتون هست؟ پایه اولیه بستنی‌های ماستی همون شیره که در روند تولید، اون رو به ماست تبدیل می‌کنند. و مواد لازم برای مخلوط بستنی مثل شکر، چربی، مواد پایدارکننده و طعم‌دهنده‌ها رو هم بهش اضافه می‌کنند. جزو گروه لبنیاته، البته با کمی تغییرات شیمیایی. خواص بسیار مفید و فراوانی هم داره. شاید تنها اشکالش کالری بالاش باشه.

منابع: سایت دکترسلام، پارس‌ناز، شفاآنلاین، بیتوته

  تجربه ای از  الهام زارع          تاریخ  96/08/01       زمان مطالعه  8 دقیقه   تعداد بازدید  857