سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



شیر اولین غذایی که ما مصرف کردیم به همین خاطر اهمیت مصرفش برای هیچ کدوممون پوشیده نیست. یه سری سوالایی همیشه موقع خریدن شیر برامون پیش میاد که دونستنش برای انتخاب درست محصولی که مد نظرمون خیلی کمکمون میکنه مثلا اینکه شیر استریلیزه بخریم یا پاستوریزه؟ خوردن شیر فله خوبه یا نه؟ باید بگم این سوالا کم نیستن اما تو این مقاله سعی کردم جواب خیلیاشونو براتون بیارم. بهتون پیشنهاد میکنم تا آخر این مقاله با من همراه شین.

 

شیر

 

چرا به شیر میگن غذای کامل

بدن انسان به گروه مواد غذایی شامل آب، پروتئین، چربی، قند، مواد معدنی و ویتامین‌ها نیاز داره. شیر تنها ماده غذایی که هر 6 ماده مغذی مورد نیاز انسان رو با نسبتی متناسب با نیاز انسان تو خودش داره.

تداوم استفاده از شیر و فرآورده‌های اون در همه مقاطع سنی باعث افزایش رشد، تضمین سلامتی جسمی افراد، ارتقا هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان کاری و طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زود هنگام میشه.

 

مصرف شیر فله

مصرف شیر غیر پاستوریزه و غیر استریلیزه توصیه نمیشه، حرارت دادن شیر ممکنه میکروب‌های بیماریزای اون رو از بین ببره اما دو تا مشکل داره.

1. جوشوندن شیر به مدت طولانی ارزش غذایی اونو به شدت کاهش میده.

2. در صورت وجود برخی عوامل مثل سموم مترشحه از برخی باکتری‌ها و آنتی بیوتیک‌ها تو شیر‌‌،‌ این عوامل ‌از طریق حرارت دادن از بین نمیرن.

از سال1930 تو کشورهای توسعه یافته عرضه شیر فله ممنوعه.

 

شیرگاو

 

نکته

مصرف‌کنندگان شیر لازمه بدونن که تب مالت از طریق پوست نیز جذب میشه و تماس شیرخام آلوده با پوست ممکنه فرد را مبتلا نماید.

 

شیر پاستوریزه بهتره یا استریلیزه

حرارت پاستوریزاسیون میکروب‌های بیماری‌زا رو از بین میبره ولی میکروب‌های عامل فساد باقی میمونن به خاطر همین ماندگاری این شیرها 2-3 روزه و بعد این مدت میکروب‌های عامل فساد حتی در سرمای یخچال فعال میشن و شیر رو غیر قابل مصرف می‌کنن.

 اما تو روش استریلیزاسیون به خاطر حرارت بالا همه میکروب‌های بیماریزا و عامل فساد نابود میشن. نکته اینجاست که شیرهای مدت دار، حرارت بالای استریلیزاسیون باعث میشه شیر استریلیزه نسبت به شیر پاستویزه مواد مغذی بیشتری از دست بده.

مثلا تو شیر پاستوریزه 10-20 درصد پروتئین‌های محلول تو چربی تخریب میشن در حالی‌که در شیر استریل این مقدار تخریب به 40-60 درصد می‌رسه.

همچنین حرارت بالا روی ویتامین‌های حساس به حرارت شیر اثر میزاره. ویتامین‌های B1, B6, و B12 موجود تو شیر استریل تقریبا 1.5 تا 2 برابربیشتر از ویتامین‌های شیر پاستوریزه تخریب میشه.

بنابراین اگه می‌خواین شیر رو به صورت روزانه مصرف یا ظرف مدت 2-3 روز مصرف کنین لزوما از شیرهای پاستوریزه استفاده کنین.

 

میزان جذب کلسیم در شیرهای پرچرب و کم چرب تفاوت داره؟

معمولا میزان جذب کلسیم در شیرهای پرچرب به دلیل داشتن ویتامینD ، بیشتر از شیر کم چربه. ویتامین D از جمله ویتامین‌های محلول تو چربیه و با کاهش چربی شیر میزان اون تو شیر کم میشه این موضوع به خصوص تو افرادی که ویتامین D رو نمی‌تونن از منابع دیگه تهیه کنن ملموسه.

 

شیر گاو

 

شیر غنی شده با ویتامین D

شیرهای غنی شده با ویتامین D  بیشتر به افرادی توصیه میشه که تو شهرهای آلوده زندگی میکنن یا نور خورشید بهشون نمیخوره توصیه میشه. مصرف این شیر به افراد دچار کمبود کلسیم هم توصیه میشه چرا که ویتامین D  باعث جذب کلسیم میشه. ولی باید بگم همه میتونن از این محصول استفاده کنن.

 

شیر کم لاکتوز

این نوع شیر، خوراک افرادیه که عدم تحمل دارن.

اصلا بیماری عدم تحمل لاکتوز چیه ؟

لاکتوز یه دی ساکاریده که از یه واحد گلوکز و یه واحد گالاکتوز تشکیل شده. این قند طی مراحل هضم توسط آنزیم لاکتاز روده‌ای به دو تا قند ساده گفته شده تبدیل میشه و بعد از طریق جدار مخاطی روده جذب جریان خون میشه. حالا در صورتی‌که بدن این آنزیم رو نداشته باشه یا کم داشته باشه، لاکتوز موجود تو شیر دست نخورده وارد روده بزرگ میشه و اونجا توسط میکروارگانسیم‌ها تخمیر میشه. نتیجه این فعالیت تخمیری هم تولید اسید لاکتیک، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و گازهای CO2,H2و CH4 خواهد شد که باعث بروز عوارض ناخوشایندی برای مصرف کننده میشه. البته این عوارض بسته به شرایط فیزیولوژیکی هر فرد متفاوته و میتونه از یه شکم درد و نفخ مختصر تا دل پیچه‌های شدید، اسهال و تهوع متغیر باشه.

 

شیر گاو

 

جایگزین مناسب برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارن                    

بهترین جایگزین برای کسایی که عدم تحمل لاکتوز دارن، استفاده از شیر کم لاکتوز یا فرآورده‌های تخمیری شیری به‌ویژه ماست، کفیر و یا محصولات پروبیوتیکه. استفاده از قرص لاکتاز البته با مشورت پزشک می‌تونه برای این افراد در کنار مصرف شیر گره گشا باشه.

 

منابع: جام جم آنلاین، کتاب پاسخ به 333 سوال شیری، مقالات علمی   

  تجربه ای از  فاطمه زرآبادی پور          تاریخ  97/04/16       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  1186