سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



مامانا و مامان‌بزرگامون سه نوبت در روز، توی آشپزخونه مشغول تدارک غذا بودن که مرد خونه و بچه ها که خسته و کوفته میان خونه یه غذای گرم و لذیذ بخورند اما الان سریع با رستورانی و یا جایی تماس میگیریم و سفارش غذا میدیم! یا اینکه از سوپری محل یه کنسرو میخریم... قدیما اشتیاق بیشتری بود برای غذا درست کردن؛ کم‌کم که سرمون شلوغ شد غذای تازه و سالمم تقریبا رفت توی حاشیه و نقش غذاهای حاضری پررنگ‌تر شد.

 

کنسرو

 

مفهوم کنسرو چی میتونه باشه؟!

کنسرو به روشی برای نگهداری از غذا و هم‌چنین به خوردنی‌های نگهداری شده به این روش گفته میشه. کلمه کنسرو از لغت یونانی «Conserver» به معنی محافظت کردن گرفته شده، پس میتونیم بگیم که هدف از کلمه کنسرو کردن در صنایع غذائی ایجاد شرایطیه که بتونیم تحت اون شرایط محصول مورد نظر رو برای مدت طولانی نگهداری کنیم. در نتیجه از دیدگاه کلی بخوایم بگیم، تمامی روش‌های نگهداری مثل استفاده از حرارت، سرما، مواد افزودنی، اشعه و… در واقع نوعی روش کنسرو سازی هستند.

 

اصلا کنسرو از کجا اومد؟

شاید براتون جالب باشه بدونید که تاریخچه کنسرو به سال 1790 و زمانی که دولت فرانسه با کشورهای اروپایی درحال جنگ بود، برمیگرده. طولانی بودن مسافت، رسیدن غذای سالم به مقصد رو با مشکل مواجه کرده بود. ناپلئون برای رفع این مشکل جایزه‌ای در نظر گرفت و در نهایت قنادی فرانسوی، به نام نیکولاس آپرت که امروزه به پدر کنسرو سازی معروفه، تونست راه حلی پیدا کنه. او متوجه شد که اگر مواد غذایی داخل قوطی سربسته، حرارت ببینه و بعد از اون، هوایی به داخل ظرف نفوذ نکنه، زمان ماندگاری آن به صورت چشم‌گیری افزایش پیدا میکنه.

 

کنسرو

 

کنسرو ممکنه خطرناکم بشه!!

درسته که کنسرو راحت و بی دردسره اما ممکنه اگه نکاتی رو رعایت نکنیم، خطرناک بشه ...

میکروب "کلستریدیوم بوتولینوم" در شرایطی که اکسیژن وجود نداشته باشه، می‌تونه سمی کشنده ترشح کنه که مقدار کمتر از 2/0 میکروگرم اون قادر به کشتن یک فرد بالغه. دلیل وجود این باکتری مخوف همین نبودن اکسیژن توی قوطی کنسرو!

 

راهکار شکست میکروب مخوف

اول از همه از جای معتبر خرید کنید و به زمان اعتبار محصول حتما نگاه کنید.

چند نکته مهم دیگه که باید بهش توجه کنیم:

1. حتما 15تا 20 دقیقه بجوشونیدش. قوطی کنسرو رو توی ظرف محتوی آب بذارید، جوری که آب کل سطحشو بگیره. وقتی آب جوشید، حالا وقت محاسبه 20 دقیقست. اینجوری سم باکتری رو از بین میبریم.

2. قوطی رو مستقیم روی شعله اجاق قرار ندید؛ چون میکروب کاملا از بین نمیره و حرارت مستقیم باعث میشه قوطی بترکه و کلی کار تمیزکردن بیفته رو دوشتون!

3. حواستون باشه قوطی باد نکرده باشه و کاملا ظاهرش سالم و بدون نشتی باشه.

4. قوطی کنسرو رو تو یخچال‌ و محیط‌های مثل اون نذارید، چون رطوبت یخچال می‌تونه باعث فساد کنسرو بشه. لطفا باقی مونده کنسرو رو تو ظروف شیشه‌ای در بسته نگه دارید. غذاهای کنسروی رو بین 2 تا 7 روز پس از باز شدن باید مصرف کرد، البته کنسرو ماهی فقط دو روز وقت داره!!

 

یه نکته که شاید جالب باشه!

بعضیا فک میکنن سم بوتولینوم فقط تو کنسرو ماهی وجود داره، بقیه کنسرو ها رو نمی‌جوشونند. قابل توجه که سم تو همه کنسرو‌ها مثل سبزیجات، گوشت، خاویار، غذاهای مختلف دریایی و ... وجود داره و فقط میوه‌ها که به صورت شربت کنسرو می‌شوند، جزو این دسته نیستند.

 

کنسرئ

 

مسمومیت شوخی نداره

علایم مسمومیت غذایی معمولا 2 تا 6 ساعت بعد از مصرف غذای آلوده ظاهر می شود که اکثرا علایم معده-روده‌ای ایجاد می کند، از جمله حالت تهوع، استفراغ، درد معده یا اسهال. برخی علایم میتونه تاثیر سیستماتیک مانند تب، لرز، سردرد و ضعف شدید ایجاد کنه. حالت تهوع و اسهال شدید میتونه کم آبی بدن رو در پی داشته باشه که درنهایت منجر به مرگ بشه، پس مواظب سلامتیمون باشیم.

 

خیلی بانمکه!!!

یکی از معایب عمده کنسروها وجود مواد نگهدارندست. ولی تولیدکنندگان برای ماندگاری بیشتر محصول ناگریز اینکار رو انجام می‌دهند. همچنین برای حل و نرم کردن استخوان‌های ماهی مواد دیگه‌ای به بافت گوشت اضافه میشه. یکی دیگه از معایب کنسروهای ماهی، مقدار بالای نمک در اونهاست. نمک نیز نوعی ماده نگهدارنده محسوب میشه، به عبارتی نمک آب مولکولی یا آب فعال محصول رو خارج میکنه و فسادپذیری اون کمتر میشه، بخاطر همینم تولیدکنندگان برای افزایش ماندگاری محصول از نمک بیشتری استفاده می‌کنند. نمک به کار رفته توی کنسروها اجتناب‌ناپذیره، یعنی نمیشه اون رو مثل پنیرهای شور با شست‌وشو خارج كرد.

 

منابع: سایت ویکی‌پدیا، تبیان، نمناک، مجله اینترنتی بهترین‌ها

  تجربه ای از  الهام زارع          تاریخ  97/06/13       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  878