سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



تغذیه مناسب می‌تونه موجب رشد کافی و افزایش قدرت یادگیری کودکان بشه اما یه سری از مواد غذایی برای کودکان مناسب نیستن و نباید تو برنامه تغذیه‌ای‌شون قرار بگیرن.

مشکل کودکان با بعضی از مواد غذایی یکی از نگرانی‌های همیشگی بین مقامات بهداشتی و همینطور والدینشونه. اینکه یه کودک از کدوم موادغذایی نباید استفاده کنه یا بعد از یه مدتی می‌تونه ازشون استفاده کنه خیلی اهمیت داره. تو این مقاله می‌خوایم با بعضی از این مواد غذایی آشنا میشیم.

 

مصرف میوه‌های ملین

مصرف میوه‌های ملین می‌تونه باعث ایجاد مشكل در هضم دستگاه گوارش کودک بشه و اونو با مشكلات بعدی مواجه كنه.
با توجه به حساس بودن دستگاه گوارش كودكان، مصرف میوه‌های ملین مثل گیلاس و آلبالو توسط كودكان زیر ۳ سال خطر مسمومیت و ایجاد اسهال داره.

 

کیوی

آمار کودکان مبتلا به آلرژی ناشی از مصرف کیوی تو چند سال اخیر رو به افزایشه. در سنین مدرسه، کیوی مسئول ۱۰درصد از موارد حساسیت به میوه هاست. یکسری غذاها هستن که ماده‌ای به نام هیستامین دارن که ماده اصلی مسئول خارش و شروع واکنش‌های آلرژیه. مواد غذایی مانند بادنجان، گوجه فرنگی و کیوی هیستامین دارن، بنابراین در فردی که هر نوع آلرژی داره خوردن این مواد می‌تونه آلرژی رو تشدید کنه ولی ممکنه فرد به پروتئین‌های کیوی حساسیت داشته باشه. بهتره نسبت به هر نوع واکنش آلرژی‌زا بعد از خوردن کیوی توسط کودکان هشیار باشین.

 

میوه‌های حساسیت‌زا

توت فرنگی، شاه‌توت، انگور، خربزه و کیوی را زیر یک سال به کودک ندین چون ممکنه حساسیت علائم پوستی یا گوارشی، شبیه آلرژی ایجاد کند. نگران رنگ و لعاب این میوه‌ها نباشی و به بهانه هوس کردن کودک، زودتر از موعود به او میوه و مواد غذایی ندین.

 

ادویه

ادویه‌های تند مثل فلفل یا دارچین و به طور کلی افزودنی‌هایی که در طعم غذا غالبن و ممکنه خیلی به مذاق کودک خوش نیاد رو به غذای کودک اضافه نکنیم. بهتره قبل از افزودن این موارد مقداری از غذا را برای کودک کنار بزارین و بعد برای بقیه اعضای خانواده از این چاشنی‌ها استفاده کنین.

 

آلرژی کودک

 

نمک

نشون داده کودکانی که مقدار زیادي نمک به غذایشان افزوده میشه، ذائقه اونا تو بزرگسالی به شوري عادت می‌کنه و در نتیجه بیشتر به فشار خون مبتلا میشن شکر نیز باید به مقدار بسیار کم به غذاي کودکان زیر یک سال اضافه بشه و مصرف شیرینی هم محدود بشه. دقت داشته باشین در این سنین حتی ادویه هم نباید به غذاي بچه‌ها افزوده بشه در سنین بالاي یک سال هم بهتره غذاي کودکان کم نمک و کم ادویه باشه.

در کودکان جذب زیاد سدیم به کلیه‌ها آسیب می‌رسونه. غذای بچه رو با چشیدن، باب میل خود نکنین. حتی اگه سبزیجات و گوشت اونا بی‌مزه باشه بهتره نمکی به اون اضافه نکنین. اگه از سبزیجات کنسروی استفاده می‌کنین حتماً قبل از دادن به بچه اونا رو آب بکشین.

 

نیترات
نیترات در آب‌های زیرزمینی که برای آبیاری سبزیجات استفاده میشن، وجود داره. در نتیجه این ترکیبات در سبزیجات و به‌ویژه هویج، شلغم، چغندر و اسفناج نیز وجود داره و از راهی هم نیترات برای کودکان زیر 6 ماه سمیه به خاطر اینکه به‌سختی می‌تونن این ترکیبات رو دفع کنن. در نتیجه توصیه میشه که به کودکان زیر نه ماه سبزیجاتی مانند چغندر، شلغم و اسفناج ندین.
 

گندم

بسیاری از بچه‌ها با خوردن نان گندم دچار دل درد شده یا کهیر و دانه‌های قرمزرنگی روی پوست‌شون میشن که اینا همه نشونه‌هایی از آلرژیه. این بچه‌ها ممکنه به گندم یا سایر محتویات نون آلرژی داشته باشن.

برای جلوگیری از بروز علائم مصرف، سایر آردها مثل، مصرف آرد سویا و آرد برنج سفید به جای آرد گندم به شرطی که به اونا حساسیت نداشتن باشن، پیشنهاد میشه.

 

آجیل‌های کامل

آجیل‌ها سرشار از فیبر، ویتامین‌E، و آمینو‌‌اسید آرژینین هستن. آجیل‌ها به خاطر اندازه‌شون می‌تونن باعث انسداد مری، و در نهایت خفگی کودک بشن. پس باید از دادن آجیل‌های کامل به کودک خودداری کنین. بهتره که منتظر بمونین تا تمام دندون‌های کودک در بیاد و بعد بهشون آجیل درسته بدین.

 

آبمیوه

آبمیوه‌ها به ویژه آبمیوه‌های بسته بندی شده، حاوی ترکیباتَ نگه دارنده‌ای هستن که سیستم گوارش کودک قادر به هضم اونا نیس. پس بهتره به کودکمون آبمیوه ندیم، و در مورد وارد کردن آبمیوه‌های طبیعی به برنامه غذایی کودک، حتما با پزشک مشورت کنین.

این تصور وجود داره که آب‌میوه‌ها سرشار از ویتامین‌ها هستن و ویتامین C موجود از هر آب‌میوه‌ای یک نوشیدنی فوق‌العاده می‌سازه. درسته که آب‌میوه‌ها ویتامین دارن اما در عین حال قند زیادی هم دارن و مصرف اونا برای کودکانی که میوه می‌خورن لزومی نداره. علاوه بر این آب‌میوه‌ها جلوی اشتهای کودک رو می‌گیرن.
 

شیر کامل

در حالت عادی کودک با خوردن شیر هیچ مشکلی نداره اما شیر گاو به دلیل داشتن مقدار زیاد پروتئین کازئین و مواد معدنی، برای کودکان زیر 12 ماه مناسب نیس.

راه درمان بستگی به سن درگیری با این حساسیت داره؛ معمولا ۵۰ درصد بچه ها تا یک سالگی حساسیت به شیر گاو رو از دست میدن اما اگه تشخیص قطعی درباره حساسیت به شیر گاو داده بشه معمولا باید ازز برنامه غذایی حذف بشه. برای کودکانی که این حساسیت تا بعد از ۳ سالگی باقی می‌مونه، احتمال از بین رفتن این نوع حساسیت کمتر میشه و در این صورت باید تحت نظر یک فوق تخصص قرار بگیرن تا اگه علائم‌شون شدیده در موردشون حساسیت زدایی انجام بشه.

اگه کودک از شیر مادر تغذیه میشه، بزارین تا دو سالگی همچنان از شیر مادر تغذیه کنه و تنها بعد از ۶ ماهگی فرنی رو با شیر پاستوریزه، درست کنین و بعد از دو سالگی یک الی دو لیوان در روز بهش شیر پاستوریزه بدین، اما اگه کودک‌تون شیر خشک مصرف می‌کن و از شیر مادر محرومه، بعد از یک سالگی شیر گاو پاستوریزه بهش بدین.


حساسیت به بادام زمینی

حبوبات معمولا چندان آلرژی زا نیستن اما از این خانواده میشه به بادام زمینی اشاره کرد که شایع ترین علت ایجاد حساسیت غذایی در کودکان کمتر از ۴ ساله. حساسیت به بادام زمینی واکنشیه که به فاصله کوتاهی پس از برقراری تماس با بادام زمینی یا محصولات حاوی اون پیش میاد و ناشی از پادتن‌های IgE مقابل پروتئین‌های بادام زمینیه. علائم شامل کهیر در کنار دهان، جایی که بادام زمینی با پوست تماس پیدا کرده یا کهیر عمومی تر در جاهای دیگه بدن هستش. نشونه‌های دیگه دل درد و استفراغ یا نشونه‌های تنفسی (آنافیلاکسی) است که بعد از خوردن محصول حاوی بادام زمینی ظاهر میشه.

بعد از تشخیص حساسیت از طریق تست‌های پوستی و خونی و تایید اون، کودک باید از خوردن این ماده غذایی به هر شکل خودداری کنه و حتی کره بادام زمینی هم می‌تونه ایجاد حساسیت کنه، بنابراین در انتخاب کره، تنقلات و سایر موادغذایی باید به برچسب غذایی محصولات دقت بشه.

 

الرژی کودک

 

کره بادام زمینی

کره بادام زمینی سرشار از پتاسیم، پروتئین و فیبره با این حال چسبندگی اون می‌تونه باعث رسوبات و مشکلات دهان و دندون برای کودک بشه.

 

هویج

از سبزی‌هایی مثل هویج که می‌تونن باعث خفگی کودک بشن باید از اونا پرهیز بشه.

 

اسفناج
اسفناج از دسته موادیه که باید از ۱۱ یا ۱۲ ماهگی مصرف بشه اما قبل از ۱۱ ماهگی هموگلوبین کودک رو زیاد می‌کنه، آهن موجود در اسفناج سه ظرفیتیه که با آهن معمولی متفاوته. بامصرف اون ممکنه حالت دیالیز به کودک بده. حتی بعد از یک سالگی هم نباید در مصرفش زیاده‌روی کرد و بیشتر از هفته‌ای دو بار، اسفناج بهش ندین.

 

منابع: تبیان، نی نی بان، پیام سلامت

  تجربه ای از  فاطمه زرآبادی پور          تاریخ  97/08/06       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  826