سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



از هرچی بگذریم از اهمیت تغذیه کودکان نمیشه گذشت. همونطور که تغذیه مناسب باعث حفظ سلامتی و رشد بهتر کودکان میشه، تغذیه نامناسب هم می‌تونه اثرات جبران ناپذیری روی سلامت کودکان ایجاد کنه.

تو مقاله قبلی با بعضی بخور و نخورهای کودکانه آشنا شدیم. اگه موافق باشین بریم تا با یه سری دیگه از مواد غذایی که استفاده از اونا زمان و شرایط خودشون رو داره و بچه‌ها باید دیرتر از اونا استفاده کنن، آشنا بشیم.

 

کودک 1

 

سفیده تخم مرغ

سفیده تخم مرغ یکی از منابع غنی پروتئینه و مزایای زیادی داره، اما برای کودکان زیر یک سال ممکنه خطرناک باشه. باکتری‌های موجود تو سفیده تخم مرغ ممکنه باعث ناراحتی معده و تحریک مشکلاته دیگه تو کودک بشه.

بیشتر کودکان نسبت به پروتئینی که تو سفیده تخم مرغ وجود داره و بعضی دیگر نسبت به پروتئین زرده تخم مرغ حساسیت نشون میدن از جمله علائم حساسیت به تخم مرغ میشه به علائم پوستی مثل کهیر و اگزما، علائم گوارشی مثل اسهال و استفراغ، علائم تنفسی مثل خس خس سینه اشاره کرد. در موارد خیلی کم، کودک به واکنش‌های حساسیت‌زای بسیار جدی نشون میده که می‌تونه منجر به آنافیلاکسی بشه. تو این شرایط مراقبت‌های فوری پزشکی لازمه، چون ممکنه کودک مشکلات سیستمی مثل مشکلات تنفسی، افت فشار خون و کاهش سطح هوشیاری پیدا کنه. درصورت بروز چنین علامتی کودک نباید هیچ وقت ماده غذایی مورد نظر رو مصرف کنه. اگه کودک از شیر مادر تغذیه کنه و مادر تخم مرغ مصرف بکنه، ممکنه اگزما یا علائم حساسیتی دیگه تو کودک ایجاد بشه.

راه درمان حساسیت به تخم مرغ

بهترین روش برای درمان حساسیت به تخم مرغ پرهیز از خوردن اون یا غذاهای محتوای اونه. والدین باید در این امر به کودکان کمک کنن. چون بعضی از کودکان دیرتر حساسیت‌شون به تخم‌مرغ رو از دست میدن. برخی کودکان تخم مرغ پخته شده یا شیر جوشیده در دمای بسیار بالا و به مدت طولانی رو می‎تونن تحمل کنن. گرمایی که حین پختن کیک وجود داره، آلرژی‌زاهای موجود تو تخم مرغ رو کمتر می‌کنه و به این طریق از بروز واکنش در برخی کودکان حساس به تخم مرغ، جلوگیری می‌کنه. بهتره در خونواده‌های آلرژیک، خوردن تخم مرغ رو تا پایان ۱۸ ماهگی و شیر گاو رو تا پایان یک سالگی به تاخیر بندازن.

زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ از مواد غذایی مفیدیه که پزشکان توصیه می‌‌کنن از ۶ ماهگی اونو تو رژیم غذایی کودکتون بزارین و بدونین حساب سفیده از زرده جداست و نباید قبل از یک سالگی به کودک‌تون بدین. سفیده تخم مرغ حساسیت‌زاست و با مصرف اون ممکنه صورت کودک جوش بزنه، دانه دانه بشه و کهیر بزنه، سرفه و خس خس سینه پیدا کنه و مدفوعش هم شل یا در اون خون پیدا بشه و دل درد هم بگیره. با مصرف تخم مرغ ممکنه هم به علائم گوارشی و هم علائم تنفسی دچار بشه.

اگه در شروع غذای تکمیلی، کودک به غذای خاصی بی‌میله نباید تو خوردن اون پافشاری کرد می‌تونین یک تا دو هفته اون غذا رو حذف و بعدش دوباره بهش بدین.

زرده تخم‌مرغ از 8 ماهگی به رژیم غذایی کودک اضافه میشه. ابتدا باید تخم مرغ رو تو اب بجوشونین تا کاملا سفت بشه. سپس زرده سفت شده رو از سفیده اون جدا کنین و روز اول به اندازه یک نخود از زرده تخم مرغ رو تو کمی آب بجوشین یا شیر مادر نرم و حل کرده، سپس به شیرخوار خودتون بدین.

هر روز صبح همراه با فرنی به تدریج به مقدار زرده تخم مرغ اضافه کنین تا طی۱۰ روز به یک زرده کامل برسه. از اون به بعد هر روز نصف زرده تخم مرغ رو همراه با مقدار کمی فرنی یا حریره بادام به کودک بدین و یا یک روز یک زرده کامل تخم مرغ و روز بعد فقط فرنی یا حریره بادام به کودک بدین و این کار را بصورت یک روز در میان تکرار کنین.

اگه کودک زرده تخم‌مرغ رو دوست نداشت و صبحا اونو نخورد، می‌تونین به صورت مخلوط با غذاهای دیگه بهش بدین. مثلا با کمی کره و آب مرغ مخلوط و نرم کنین و بهش بدین و یا به سوپش اضافه کنین. زرده تخم مرغ رو می‌تونین رنده یا با پشت قاشق له کنین و داخل سوپ یا پوره (هر پوره‌ای که درست می‌کنین) بریزین. 

مصرف تخم مرغ با گندم، حساسیت زایی اونو کم می کنه.

تخم‌مرغ اگه به صورت کیک مصرف بشه گندم پخته می‌تونه بر پروتئین‌های تخم‌مرغ تاثیر بزاره و میزان آلرژی‌زایی اونو کم کنه. این حالت فقط با گندم و تخم‌مرغ ایجاد میشه و مثلا با آرد برنج و تخم مرغ دیده نمیشه.

 

تخمرغ

 

عسل

بوتولیسم کودکان به خاطر هاگ‌های کلستریدیوم بوتولینوم به وجود میاد که گاهی در عسل‌های پاستوریزه و غیرپاستوریزه وجود داره. زمانی که به کودک عسل داده میشه باکتری‌های این هاگ‌ها رشد کرده و شروع به تولید سمومی می‌کنن که باعث تولید انگل میشه. بنابراین نباید به کودکان زیر یک سال عسل داده بشه. عسل از آن دست غذاهایی هکه مصرف اون برای کودکان زیر یک سال توصیه نمیشه؛ درسته که از خواصی عسل زیاد شنیدیم اما این ماده مفید می‌تونه سلامت کودک شما و به خطر بندازه و در برخی موارد باعث ایجاد بتولیسم بشه (بتولیسم نوعی بیماری عفونیه که باعث فلج عصبی میشه).

شما می‌تونی بعد از یک سالگی با مشورت پزشک عسل‌های استاندارد و مورد تایید وزارت بهداشت رو در برنامه غذایی کودک‌تون قرار بدین.

 

تن ماهی

 ماهی ماده غذایی مفیدیه، اما تن ماهی به علت نمک زیاد و مواد نگهدارنده، افزودنی و ادویه‌های گوناگونی که تو اون به کار رفته برای کودکان زیر یک سال مضره و نباید مصرف بشه. از طرفی تن ماهی شوره و نمک برای کودکان زیر یک سال توصیه نمیشه.

ماهی تن از جمله ماهی‌هاییه که از میزان قابل توجهی جیوه برخورداره. مصرف زیاد جیوه احتمال بروز برخی بیماری‌ها از جمله بیماری‌های عصبی رو افزایش میده. جیوه از عناصر سنگین به شمار میره و استفاده زیاد از اون، برای بدن حکم مواد سمی رو داره.

به همین دلیل مصرف زیاد تن ماهی برای مبتلایان به بیماری‌های مغزی و عصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه ‌نمیشه، چون سیستم مرکزی و عصبی جنین رو که به سرعت در حال رشده، تحت تاثیر قرار میده.

 

ماهی و سوشی

ماهی می‌تونه باعث تحریک آلرژی و آثار منفی روی کودکان بشه. به طور کلی غذاهای دریایی به خاطر مقدار جیوه تقریبا بالایی که دارن، برای سلامت کودکان مضرن.

کودکان زیر دو سال در مقایسه با بزرگسالان بیشتر در معرض مسمومیت‌های غذایی هستن. به همین دلیل باید از دادن ماهی‌های خام و سوشی بهشون بپرهیزین.

از طرفی حساسیت به غذاهای دریایی محدودیت سنی نداره و از زمانی که کودک شروع به خوردن غذا کنه، ممکنه این حساسیت ایجاد بشه اما قبل از یک سالگی کودک نباید از غذاهای دریایی استفاده کنه. در سفره ایرانی بیشتر این غذاها رو ماهی و میگو تشکیل میدن. ماهی با تاثیر بر اعصاب پاراسمپاتیک حرکات بدن رو سست می‌کنه. ماهی پروتئینی به نام پاراآلبومین داره که علت اصلی حساسیت به ماهیه. در سخت پوستان و میگو نیز تروپومیوزین عامل آلرژی محسوب میشه. اگه به فرض کودکی حساسیت تنفسی به سوسک یا ماهی داشته باشه، ممکنه با خوردن میگو هم دچار مشکل بشه، چون پروتئین‌شون مشترکه اما باید به این نکته توجه داشت که فقط یک پروتئین عامل حساسیت نیس و چند نوع پروتئین مسئول آلرژی به میگو یا ماهی شناخته شدن.

 

ماهی

 

غذاهای کنسرو شده

خوردن غذاهای کنسرو شده شاید راحت باشه اما برای کودکان خیلی خطرناکه چون ممکنه کودک دچار عفونت بوتولیسم یا باکتری‌های دیگه بشن.

 

کله پاچه
برای اینکه کودک تون چاق بشه، اونو به کله پزی نبرین و خوراک مغز و زبان براش آماده نکنین. این مواد خوراکی فایدهایی برای کودک تون نداره و چربی زیادش برای او مفید نیس. تنها از گوشت سینه مرغ و ماهی استفاده کنین. اگر حساسیت نداشت گوشت گاو و گوسفندی رو هم به برنامه غذاییش اضافه کنین. به طور دقیق، از هفته دوم سوپش رو با گوشت سینه مرغ طبخ کنین که میزان حساسیت به اون کمتره و در هفته‌های بعد، گوشت قرمز رو به اون اضافه کنین.
 

چای

یک قلوپ چای هم بهش ندین چون چای مانع جذب آهن میشه، به خاطر همین از همان کودکی چای رو از او دور کنین و نزارین از این نوشیدنی استفاده کنه. قهوه هم باعث بیقراری زیاد کودک یک ساله میشه و بهتره استفاده نشه. برای آرام کردن کودک هم گل گاو زبان به او ندین. و اگه بی قراره دنبال دمنوش آرام بخش نگردین و دنبال علت اصلی اون باشین و با پزشک مشورت کنین.

 

منابع: تبیان، نی نی بان، پیام سلامت

  تجربه ای از  فاطمه زرآبادی پور          تاریخ  1397/08/08       زمان مطالعه  7 دقیقه   تعداد بازدید  848