سبد خرید

close

سبد خرید شما خالی است

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



همه آردها با وجود اینکه ظاهری شبیه به هم دارن، از نظر بافت و نوع مواد مغذی با هم متفاوتن و هر آردی که استفاده میشه بر ساختار، بافت و طعم و ظاهر غذاهای شما اثر میزاره.

 

آرد می‌تونه طی فرآیندی از دانه‌های گندم، جو، ذرت، برنج و حبوبات تهیه بشه. اما لازمه که از این ماده ارزشمند که اصلی ترین ماده اولیه در تهیه شیرینی و کیک، ماکارونی و انواع نون‌ها و ... هستش، اطلاعاتی داشته باشیم. برای همین تصمیم گرفتیم بعضی‌ آردها و کاربرداشون رو به شما معرفی کنیم و بگیم برای هر محصولی چه آردی مناسب‌تره. و این نکته رو هم به خاطر داشته باشین که به هیچ وجه آرد مورد استفاده در دستورهای مختلف آشپزی رو با نوع دیگه جایگزین نکنین؛ چون قطعا محصول نهایی شما کیفیتی که انتظار میره رو نخواهد داشت. 

آرد

 

آرد سمولینا

 

سمولینا فرآورده‌ایه که حاصل آسیابانی گندمی خاص به نام گندم دورومه. سمولینا ماده اولیه اصلی تولید ماکارونی بوده و دارای رنگدانه‌های طبیعی به رنگ زرد کهربایی و آنتی اکسیدانه. همچنین مقادیر فراوونی ویتامین، پروتئین، املاح و مواد مغذی مفیدی داره که باعث افزایش کیفیت محصولات خمیریه حاصل از اون میشه.

 

 آرد سمولینـا برای تولید ماکارونی استفاده میشه. ذرات این آرد بـسیار درشت‌تـر از ذرات آرد نـوله و مقدار پروتـئین اون نسبت به سایر انواع آرد بیشتره. در نتیجه نشاستـه در مغز ذره آرد مانده و ماکارونی حین پخت به هم نمی‌چسبه.

 

آرد ایرمیک

در واقع میانی ترین قسمت گندمه که در هر ۱۰۰ تن گندم ۵ کیلو آرد ایرمیک به دست میاد. ایرمیک به زبان فارسی میشه خالص ترین جوانه گندمی که هیچ سبوسی نداره. عمده‌ترین تفاوت ایرمیک با سمولینا همینه که ایرمیک سبوس نداره و خالصه ولی آرد سمولینا به نسبت مشخصی سبوس دارن به همین دلیله که ایرمیک یا همان جوانه گندم خالص برای رشد کودکان در سن رشد خیلی توصیه میشه.

 

آرد ذرت

برای تهیه آرد ذرت، ابتدا دانه‌های ذرت رو از خوشه اون جدا و در کارخانه تولید آرد هم اونا رو بوجاری می‌کنن. دانه‌های جداشده رو برای بالا بردن مدت زمان ماندگاریشون، خشک می‌کنن و اگه قرار باشه از اونا آردی تهیه بشه، برای مدتی دانه‌ها رو می‌خیسونن تا پوسته ضخیم و رویی اونا کمی نرم بشه. سپس اونا رو با آسیاب‌های مخصوصی مالش میدن تا پوسته رویی از مغز داخلیشون جدابشه. در نهایت مغز داخل ذرت رو دوباره خشک و آسیاب می‌کنن تا آرد ذرت یکدستی به دست بیاد.
کاربرد: از این آرد برای تولید انواع کیک، کلوچه یا شیرینی کمک گرفته میشه. ضمنا آرد ذرت یکی از مواد تشکیل‌دهنده برخی از سوپ‌های حاضری و اسنک‌های موجود در بازاره.

 

آرد برنج

طی فرآیند شالیکوبی و تبدیل شلتوک به برنج سفید، برخی از دانه‌های برنج، شکسته میشن که این دانه‌های شکسته رو توسط الک از دانه‌های کامل جدا می‌کنن. بخشی از این دانه‌ها که زیاد خرد نشده باشن به عنوان برنج نیم‌دانه روانه بازار میشن اما دانه‌هایی که بیش از اندازه شکسته و قابل ‌استفاده نباشن رو برای تهیه آرد برنج مورد استفاده قرار میدن. آرد برنج با آسیاب کردن این دانه‌های شکسته تولید میشه.

کاربرد: آرد برنج در صنایع غذایی کاربرد چندانی نداره و از آن بیشتر در ترکیب سوپ، آش، کوکو، کتلت و فرنی‌های حاضری کمک گرفته میشه. البته نان برنجی‌های موجود در شیرینی‌پزی‌ها هم با استفاده از آرد برنج تهیه میشن.

 

آرد برنج

 

آرد تریتیکاله

از نظر ویژگی‌ها و خواص عمل آوری بین آرد گندم و چاودار قرار داره . آرد تریتیکاله به تنهایی جهت پخت نان مناسب نیس . چون نشاسته درصد بالای صدمه دیده و آنزیم آلفا آمیلاز به طور نسبی فعاله. تریتیکاله بیشتر برای تهیه نون بلغور و نون‌های نازک و مسطح و محصولات اکسترود شده  و غذای دام و طیور مناسبه.

 

آرد تیره

آردی که از تمام قسمت‌های دانه به غیر از جوانه اون تهیه میشه و برای تهیه نون‌های تیره اروپایی و نون سنگک مناسبه.

 

آرد جو

آردی که از اسیاب و الک کردن جو بدست میاد. دانه‌های جو رو پس از بوجاری تو کارخانه، با آسیاب‌های فلزی استوانه‌ای تحت فشار قرار میدن و اونا رو آسیاب و آرد می‌کنن. پس از تهیه آرد جو می‌توان سبوس اونو با استفاده از الک‌هایی مخصوص و با درصدهای مختلفی جدا کرد، یعنی آرد جو رو هم مثل آرد گندم میشه به صورت کامل تولید یا این که سبوس اونو جدا کرد.
کاربرد: میشه آرد جو رو با آرد گندم مخلوط کرد و از اون برای تولید نون تو نونوایی‌های مختلف استفاده کرد و نان‌های تولید شده به این شکل رو با عنوان نون جو یا نون رژیمی به فروش می‌رسونن. گاهی برای تولید برخی از کیک‌ها و کلوچه‌ها هم درصدی آرد جو به مواد اولیه اونا اضافه می‌کنن. آرد جو از نظر پروتئینی خیلی غنیه و به خاطر همین از جو برای خوراک دام هم استفاده می‌کنن. برای تهیه مالت به منظور تولید ماءالشعیر در صنایع غذایی هم به محصولی مانند جو نیازه.

 

آرد جوانه گندم

آردی که شامل آندوسپرم و جوانه‌‌ست و سبوس نداره.
برای تهیه آرد جوانه، باید دانه جوانه‌زده رو تو آفتاب بزارین تا خشک بشه وسپس آسیاب کنین. هر چی جوانه بیشتر رشد کرده باشه، مقدار نشاسته تو آرد کمتر میشه.
آرد گندم جوانه زده به نام «مالت» در بازار عرضه میشه از جوانه‌های گندم، جو، برنج، ماش، عدس و لوبیا هم می‌تونیم آرد جوانه تهیه کنیم شما می‌تونین از این آرد، برای تهیه انواع کلوچه، حلوا، سمنو و سوهان استفاده کنین.

 

آرد نخودچی

برای تهیه آرد نخودچی، نخودچی پوست گرفته و بی‌نمک رو آسیاب کنین؛ سپس از پارچه حریر یا الک بسیار ریز عبور بدین. این نوع آرد رو در ظرف دربسته و جای خنک نگه‌داری کنین.
از این آرد می‌تونین درتهیه شامی‌ها، کوفته‌ها، شیرینی پزی و …. استفاده قرار کنین.

 

آرد خبازی

این آرد برای تهیه نون‌های لواش، تافتون و بربری قابل استفاده‌‌ست.

 

آرد چاودار

آردهایی که از این غله به دست میاد عبارتن از آرد کم رنگ که اغلب سبوس اون گرفته میشه و آرد تیره که اغلب سبوس و جوانه رو در خودش حفظ می‌کنه و منبع منیزیم، مواد معدنی، اسید فولیک، تیامین و نیاسینه. آرد چاودار نسبت به آرد گندم ماده مغذی بیشتری رو تو خودش حفظ می‌کنه چون به سختی میشه سبوس و جوانه‌ها رو ازش جدا کرد.

 

آرد ستاره

آردی که از قسمت اعظم اندوسپرم و مقداری از پوسته تهیه شده. آرد ستاره با درصد سبوس گیری حدود 18 درصد تولید میشه و در جهت برطرف نمودن نیازهای صنعتی مثلِ نان فانتزی و انواع کیک و شیرینی به کار میره. آرد ستاره تو دو گروه مختلف جهت تهیه انواع نون‌های فانتزی، فرآورده‌های حجیم و نیمه حجیم قابل تولیده. این آردها با رنگ، پروتیین و خاکستر مناسب برای تولید محصولات متنوع مورد استفاده قرار می‌گیره. محصولات حاصل از این آرد بافتِ انعطاف پذیر و اسفنجی داره.

 

آرد سفید یا آرد سه صفر یا آرد نول

میزان سبوس‌گیری این آرد خیلی زیاده. این آرد برای تهیه انواع محصولات قنادی، شیرینی‌ها و حلوا مناسبه .
اما برای تهیه نون‌ها مناسب نیس.

 

آرد نول

 

آرد سوخاری

آردی که از آرد گندم (حداکثر 80 درصد استخراج) پس از مراحل مناسب تخمیر و پخت و یا از خرد و الک کردن انواع نون سوخاری و سفید مثل (نون ساندویچی، نون سفید، نون تست، نون همبرگر، بروتشن و باکت) حاصل میشه.

 

آرد شیرینی پزی

آرد سفیدی که از گندم نرم تهیه میشه و مقدار پروتئین اون کمه. بیشتر تو تهیه شیرینی و کلوچه استفاده داره.

 

آرد غنی شده

آردی که به اون مواد غذایی کم نیاز و ضروری، مثل، ویتامین‌ها یا مواد معدنی افزوده شده.

 

آرد ساده
آرد ساده مخلوطی از گندم سفت و نرمه. این آرد زمانی مورد استفاده قرار می‌گیره که به بافتی ترد برای بیسکویت‌ها، خمیر شیرینی‌ها، غلیظ کردن سس‌ها و گریوی‌ها نیاز باشه. رایج‌ترین نوع آرده و به آرد چند منظوره نیز معروفه.
 
 

آرد کیک
نسبت به آرد ساده گلوتن کمتری داره و دارای بیشترین میزان نشاسته در بین آردهاست. در نتیجه کیک‌های نرم و مخملی به وجود میاره. آرد کیک برای رسپی‌هایی که میزان زیادی شکر همراه با آرد برای تهیه کیک استفاده میشه بهترین واکنش رو داشته و در ضمن پف کردن و درست کردن حفرات ریز در بافت کیک، از سفت شدن اون جلوگیری می‌کنه.


آرد نان
آرد سفید قوی، آرد نون نیز نامیده میشه. این آرد از آسیاب گندم سفت با میزان گلوتن زیاد تهیه میشه. در واقع این آرد به خوبی با آردهای کم گلوتن خوشمزه‌تر برای تهیه نان‌های جو مخلوط میشه. همچنین برای تهیه خمیر فیلو، نان کراسان، شیرینی دانمارکی، نون خامه‌ای و شیرینی بسیار مناسبه.

 

آرد گندم

دارای همه بخش‌های دانه گندمه. برای این‌که محصول پخته مورد علاقه‌تونو سالم‌تر کنین، آرد گندمو جایگزین بخشی از آرد همه‌منظوره کنین. آرد گندم دز سالمی از فیبر و مواد مغذی رو داره.

 

آرد ایتالیایی 00 (دو صفر)

این آرد از گندم دورم سخت یا گلوتن زیاد تهیه شده و دو بار آسیاب میشه تا به خوبی ریز و نرم بشه. خمیر تهیه شده از این آرد واقعا سفت و چسبناکه و جدا نمیشه. برای پاستا، کوفته ایتالیایی با آرد سیب زمینی خیلی مناسبه.

 

آرد تهیه شده از انواع مغزها
از آسیاب کردن فندق، بادام و ... به دست میاد و طعم و بافت مطلوبی ایجاد می کنه.

 

منابع: مقالات علمی، تبیان، پارسه گرد، مجله تصویر زندگی،

  تجربه ای از  فاطمه زرآبادی پور          تاریخ  97/08/18       زمان مطالعه  8دقیقه   تعداد بازدید  1073