کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه

کاهو

 ،

لذت انتخاب آگاهانه



پنیر لیقوان

 

دیروز رفته بودم فروشگاه خرید هفتگی انجام بدم رفتم جلوی یخچال لبنیاتکه پنیر بردارم از اون نوعی که همیشه مصرف می می کردیم نبود و متآسفانه تموم شده بود و تو اون لحضه به فکرم رسید که حالا یه فرصتی برام ایجاد شده که یه طعم دیگه رو امتحان کنم در همین حال خودمو دیدم با  تنوع خیلی زیاد که نمی دونستم  کدومشو انتخاب کنم تااینکه یاد حرف استادم افتادم که از پنیر لیقوان خیلی تعریف می کرد و همونو برداشتم که الان بعد از چند ماه دیگه فقط لیقوان استفاده می کنم و دلایل انتخابمو برای شما دوستان گذاشتم تااستفاده کنید.

پنیر لیقوان قدیمی ترین و معروفترین پنیر ایرانیه که مربوط به منطقه آذربایجان هست و از اسم یه روستای کوچیک و قدیمیه دامنه کوه های سهند شمالی گرفته شده. این پنیر که بیشتر از شیر گوسفند و بز و یا مخلوط شیر گوسفند و گاو تهیه می شه ، طعم متفاوت و منحصر بفردی رو  نسبت به سایر پنیرها داره.

 

پنیر لیقوان

 

کدوم نوع لیقوان

اماتو روش تهیه سنتی اون به دلیل غیربهداشتی بودن شیر و تهیه پنیر از شیر خام ، اجباراً پنیر لیقوان خیلی شور و سوراخ دار تهیه می شه. در حال حاضر تو روش صنعتی تهیه این پنیر به شکل پاستوریزه و کاملاً بهداشتی هست که از ایجاد لخته پنیر از شیر به خاطر استفاده از باکتری های خاص و آنزیم های طبیعی ، نهایتاً پنیر از خواص بیولوژیکی و ارزش غذایی بالایی برخورداره. که بهترین گزینه برای استفاده هست.

برخلاف پنیرهای تازه به خاطرموندن طولانی مدت این پنیر تو آب نمک نسبتاً غلیظ (13%) به مدت حداقل 2 ماه تا مرحله رسیدن پنیر ، کلیه میکروب های بیماری زا از جمله میکروب بروسلا عامل بیماری تب مالت اصلاً وجود نداره و صفره.

از طرفی تو مدت رسیدن پنیر به دلیل فعل وانفعالات متابولیکی باکتری های زنده و آنزیم های حاصل از این فعالیت ارزش غذایی پنیر به دلیل تغییرات مفید تو پروتئین ها و افزایش قابلیت هضم و جذب پروتئین پنیر ، نهایتاً باعث  ایجاد طعم عالی و ارزش غذایی بالا توپنیر لیقوان میشه.

 

پنیر لیقوان


خواص پنیر لیقوان

 پنیر لیقوان از نظر ارزش غذایی با تمام پنیرها برابری می‌‌کنه و تفاوتی با سایر اعضای این گروه نداره. در کل، پنیر از دسته لبنیاته و ارزش غذایی‌اش برمی‌گرده به پروتئین که کیفیت بسیار بالایی داره کلسیم، فسفر و منیزیم از ایتم های قابل بررسی هستن. می تونیم بگیم  لبنیات غنی‌ترین منبع کلسیم و ویتامین‌های محلول در چربی به ویژه ویتامین A، D  وبعضی ویتامین‌های گروه  Bکه مقدارشون به نحوه تهیه پنیر بستگی داره به حساب میان.

 

یکی از ویژگی‌های خاص پنیر لیقوان، واسه مقایسه با بقیه  پنیرها، اینه که  تو فرآیند تبدیل شیر به پنیر از باکتری‌هایی استفاده می‌شه که پروبیوتیک هستن و همون طوری که می دونید  پروبیوتیک‌ها باعث بهبود هضم موادغذایی می‌شن و برای دستگاه گوارش خیلی  مفیدند. به همین دلیل، مصرف این نوع پنیر به افرادی که مبتلا به ناراحتی‌های گوارشی هستن یا حتی سیستم ایمنی ضعیفی دارن، توصیه می‌شه؛ چون  پروبیوتیک‌ها تقویت کننده سیستم ایمنی هم هستن. اما در جریان باشید که در کنار این فواید، پنیر لیقوان مشکلاتی هم داره و مصرفش به بعضی  افراد توصیه نمی‌شه. مشکل اول چربی بالای این پنیر هست  و به همین دلیل مصرف زیادش به ویژه به افراد مبتلا به ناراحتی‌های قلبی‌عروقی و افرادی که کلسترول بالا و چربی خون دارن  توصیه نمی‌شه؛ چون چربی این پنیر از نوع اشباعه و کلسترول بالایی داره. مشکل دوم، نمکش ؛ چون این پنیرها برای زیاد شدن موندگاری‌شون تو نمک زیادی  نگهداری میشن بنابراین بهتره یه پیشنهاد داشته باشم و اینکه  قبل از مصرف، حداقل 2 تا 4 ساعت تو آب جوشیده قرار بدید و بعد  از خنک شدن تو یخچال بمونه تا مقداری از نمکش کم شه.


البته میزان مصرف این نوع پنیر بهتره که  در روز در حد یک یا دو واحد و هر واحد هم به اندازه یک قوطی کبریت باشه. به طور کلی، پنیر لیقوان پروتئین خیلی خوبی داره به‌خصوص پروتئین کازیین که به جذب بهتر سایر پروتئین‌ها کمک می‌کنه و برای افرادی که دچار سوءهاضمه هستن ، مفید هست. علاوه بر همه اینهاجالبه بدونید که  با توجه به کیفیت بالای پروتئین موجود، این پنیر را در گروه گوشت هم قرار می گیره و در نتیجه مصرفش برای افرادی که نمی‌تونن یا حتی دوست ندارن گوشت بخورن، گزینه‌ای مناسب هست. این پنیر همچنین جایگزین مناسبی برای شیره و مصرفش برای افرادی که عدم تحمل به لاکتوز دارن هم  توصیه می‌شه. پس اگر به هر دلیلی کمتر از شیر استفاده می‌کنید حتما دقت داشته باشید که این نوع پنیر به تنهایی یا به همراه انواع سالاد یا غذاهای اصلی توبرنامه روزانه خودتون جا بدید.


منبع:مقالات علمی صنایع غذایی, سایت نمناک  

 

 

  تجربه ای از  شبنم کریمی          تاریخ  95/12/10       زمان مطالعه     تعداد بازدید  109